Op naar Carnaval 2022…

Op naar Carnaval 2022… 748 273 Carnaval Halle

Op naar Carnaval 2022...

Ook in 2021 vieren we geen carnaval in Halle. De stagnatie van het aantal coronabesmettingen blijft aanhouden, er is dus weinig hoop dat in maart alle coronazorgen van de baan zullen zijn. Organisator Halattraction en stad Halle hebben daarom de knoop doorgehakt: pas in maart 2022 zullen we opnieuw carnaval kunnen vieren. Ook de carnavalsgroepen gaven in het verleden al aan dat ze enkel een volwaardig carnavalsfeest willen vieren zoals dat al meer dan 100 jaar het geval is: met halfvasten.

11 maart 2020. Halattraction-voorzitter Jos Appelmans en burgemeester Marc Snoeck kondigen op een bijgewoonde persconferentie aan dat carnaval 2020 niet doorgaat. Duizenden carnavalisten volgen vol ongeloof en met tranen in de ogen de livestreaming van de persconferentie. Maar vrij snel wordt het voor iedereen duidelijk dat deze beslissing, hoe zwaar ook, de enige juiste is.

We waren echter nog niet hoopvol en geloofden dat, mits een kleine lockdowninspanning, de pandemie snel weer het land uit zou zijn. Intussen weten we beter. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die positief testte en / of ziek werd. Nooit eerder was corona zo nabij dan de voorbije weken.

Maar de werkwoorden ‘stilstaan’ en ‘afwachten’ staan ​​niet in het woordenboek van Halattraction. Toen de eerste lockdown erop zat, organiseerde Halattraction meteen een coronaveilige vergadering met alle voorzitters van de carnavalsgroepen en het prinsenpaar ZZ Nico I en HZ Katleen I. Halattraction wilde voornamelijk horen hoe het gesteld is met de carnavalsgroepen. Zij zijn namelijk het kloppend hart van carnaval Halle.

Dat het voor de groepen niet eenvoudig is om het hoofd boven water te houden, spreekt voor zich. Vaste kosten, zoals de huur van een hangaar, lopen onverminderd door en tijdig worden. Gelukkig zijn carnavalisten meestal vindingrijk en gooien ze al hun creativiteit in de strijd om het financiële plaatje rond te krijgen. Bovendien is het geen sinecure om een ​​alternatieve actie op het getouw te zetten conform de zakelijke coronmaatregelen.

“De stad heeft in het coronaherstelplan ruime aandacht voor de verenigingen en de carnavalsgroepen in het bijzonder. Zo wordt de subsidiepot met 25% verhoogd en wordt er door de stad een loods gehuurd waar carnavalsverenigingen tijdelijk in kunnen onderbrengen ”, aldus burgemeester Marc Snoeck.

Eén ding werd duidelijk na afloop van die eerste vergadering: de Halse groepen willen hun carnaval vieren zoals dat al meer dan 100 jaar gebeurt: met halfvasten. Een alternatief carnavalsfeest met Pasen, tijdens de zomer of het najaar, zal immers nooit dezelfde sfeer uitademen als met halfvasten. Ook de vertrouwde vele groepen leverden voor hun char of kostuums, kunnen enkel beloond worden met een volwaardig carnavalsfeest vol pracht en praal tijdens het halfvastenweekend, aldus de carnavalsgemeenschap.

Met die conclusies in het achterhoofd evalueert Halattraction samen met de stad al wekenlang de coronacijfers. Die zijn soms hoopgevend net zoals de berichten over de eerste coronavaccins. Maar de daling van het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames lijkt te stagneren. Dat voorspelt dus weinig goeds voor het voorjaar. “Het ziet er dus naar uit dat de veiligheidsmaatregelen nog een tijdje van kracht blijven. Maar als er geen zorgeloze en volwaardige carnaval kan worden georganiseerd worden zoals Halle dat gewoon is, zit er niets anders op dan te wachten tot 2022 ”, vindt burgemeester Marc Snoeck.

Het is met een krop in de keel dat Halattraction en de stad deze mededeling andermaal de wereld insturen. Halattraction-voorzitter Jos Appelmans beseft dat deze boodschap opnieuw zeer hard zal aankomen bij iedereen met een hart voor carnaval. Maar omwille van de veiligheid tellen we noodgedwongen af ​​naar 26, 27 en 28 maart 2022.

Betekent dit ook dat Halattraction helemaal niets zal doen in 2021? Natuurlijk niet. Afhankelijk van de evolutie van het coronavirus zal er misschien toch een feestje kunnen worden of een kermis georganiseerd worden. Maar dan moeten we allemaal samen eerst het coronavirus bedwingen. En dat kan op een vrij eenvoudige manier: hou afstand, was / ontsmet regelmatig je handen en beperk zoveel mogelijk je contacten. Alleen op die manier creëren we samen hoop voor # CARHAL22. Nu al een welgemeende dankjewel!

Hou het veilig, hou het proper en zorg voor elkaar.

Het Halattraction-team en stad Halle

  •