Brouwen van de Prins

Bij de start van de Deuvelstoot wordt de prins door de leden van Tastendeuvel in de ton gestoken waarop Reus Vaantjesboer zit. Tijdens het brouwen van de prins tasten zijn voorgangers aan de ton om te voelen of het jongste brouwsel, de neuje prinsj, reeds voldoende “gerijpt” is. Dit doen ze door rond de ton te lopen, met hun scepter op de ton te tokken en door het Duivelsbier te proeven. De folklore wil dat de prinsen aan de hand van de smaak van het Duivelsbier kunnen bepalen of de prins er klaar voor is. Wanneer dit het geval is mag de nieuwe prins uit de ton komen en dragen de prinsen van de twee voorgaande jaren hem op hun schouders naar het podium. Hierna spreken de prins en prinses de carnavalisten toe. Tenslotte draagt de burgemeester de macht over door de symbolische sleutel van de stad te overhandigen.

Zaterdagmiddag, het moment, le moment suprême.  Prinsj ge meugt erin, in de ton weliswaar. Het moment van eventjes afscheid te nemen van de buitenwereld, het moment van bezinning is aangebroken. De stilte rond je heen, de woorden van voorbijgangers die roepen: “genietj ervan, tes aave toer na, ge hetj het verdiend”. Momenten van aanmoediging en vanbinnen momenten van verdriet, van besef, van gemis van degene die er niet meer bij kunnen zijn. Een lach een traan, ze liggen toch o zo kort naast elkaar. En plots voor je het beseft, ben je aan de Grote Markt, de place to be, 3 doage lang. De deur gaat nog 1 maal open en er wordt mij nog een hand gereikt van een medekandidaat met de woorden: “geniet ervan, dit is u moment”. Plots staat de reus stil, de laatste traantjes vloeien over mijn wang. Je hoort je prinses verwekt worden door het vrouwelijk schoon. De zenuwen beginnen op te lopen, je wil eruit, je wilt bij je prinses zijn. “In Halle oen de Zenne doe woent toch e goe ras”, hoor je door de boxen terwijl alle prinsje rond de ton lopen en bonken met hun scepter om mij tot besef te laten komen dat ik er bijna uit mag.

Nu volgt de ene spanning na de andere. Dan gaat de deur open, je naam, “Pips, Peter Menten, Welkom op uw Grote Markt” galmt door de micro. “We zen de prinsje dei van Halle Tastendeuvel es ons merk” galmt over de markt. Terwijl ik op de schouders wordt geëscorteerd door mijn 2 voorgangers, lopend door een erehaag van je eigen groep tot aan mijn vrouwtje, mijn prinses. Het feest kan beginnen, de prinsj es gebrouwe, we staan voltallig op het podium met heel ons kiekekot en een massa Halse carnavalisten die 3 dagen lang aan onze zijde zullen meevieren. Een gevoel dat je maar 1 keer meemaakt en in 1 woord onbeschrijfelijk is. Je moet het maar meegemaakt hebben.

Alaaf Alaaf Alaaf
ZZ Pips l

Onze sponsors